Bespiegelingen

bespiegelingen

Maart 2019

In een tijd waarin veel mensen hun vertrouwen stellen in leiders die op de meest ongepaste momenten het hardste roepen, worden wij uitgedaagd om de stilte te blijven opzoeken. Want in de stilte kan ons hart ons de waarheid influisteren die de schreeuwers doorgaans niet willen horen: Dat leven kostbaar en kwetsbaar is.

Dat het leven op aarde, inclusief het onze, wordt bedreigd en onze bescherming nodig heeft. En dat de situatie van ons vergt dat we dit onder ogen zien, ons gezond verstand gebruiken en doen wat nodig is. Dit is misschien wel één van de grootste uitdagingen van onze tijd: midden in het tumult onze kalmte bewaren en de waarheid bovenal eren.

Zelf merk ik dat dit moed vergt, maar het loont ook. Zo herinner ik me een winterse wandeling op de Veluwe, met vrienden die net als wij hebben gekozen voor een eenvoudige leefstijl met een kleine ecologische voetafdruk. Wat voerden we inspirerende en bemoedigende gesprekken!

Veel mensen denken dat klimaatbeleid vooral iets kost; maar toen wij daar op die besneeuwde Veluwe onze ervaringen deelden leverde dat vooral blijheid en verbondenheid op. Rekening houden met de Aarde en alles wat daarop leeft kan niet alleen, het is nog leuk ook. Hoezo kostenplaatje en inleveren?

Wie bereid is een klein beetje te minderen zal merken dat het zich aan de andere kant juist in ‘meer’ terug betaalt, van al die dingen die je niet kunt berekenen: schoonheid; gezonde natuur met een gezonde grondwaterstand; schone lucht; een overvloed aan bloemen en bijen; jubelende vogels; puur en gezond voedsel; een besneeuwde Veluwe; een leefbare aarde voor wie na ons komen.

En vooral ook blijheid, verbondenheid, tevredenheid om niet-meer-nemen-dan-je-nodig-hebt-en-merken-dat-het-genoeg-is. Er is weer een overvloed aan leven in deze ontluikende lente.

Laten we het koesteren.