Retraite

(Met sapvasten)

Patronen doorbreken

Elk voor- en najaar is er een driedaagse retraite met sapvasten. Een tijd om stil te staan, patronen te doorbreken, lichaam en geest te ontdoen van overtollige ballast en vanuit hernieuwde helderheid verder te kunnen gaan.

Verdieping

In de retraite is er vanzelfsprekend veel ruimte voor stilte, inkeer en verdieping. Vasten brengt vaak dingen naar boven die hebben gesluimerd in de diepere lagen van ons bewustzijn, mooie en minder mooie dingen. Als ze aan het licht komen kunnen we ze ontmoeten en tegemoet treden. Hierbij zullen we elkaar ondersteunen. Eén keer per dag is er gelegenheid tot een persoonlijk gesprek, waarin we samen kijken hoe je verder kunt. En elke avond zullen we heilige ruimte scheppen, om met elkaar te delen en vieren wat er is.

Begeleiding

Vasten vergt goede voorbereiding, uitvoering en nazorg. Voor, tijdens en na het vasten zal ik je dan ook zorgvuldig begeleiden. In mijn opleiding natuurgeneeskunde heb ik geleerd hoe je verantwoord kunt vasten. Zelf vast ik elk voor- en najaar vijf dagen, maar om de retraite goed te kunnen begeleiden vast ik deze dagen niet mee.

Reinigen

Vasten is een geweldige manier om jezelf te reinigen maar het is geen sinecure. Als je eraan twijfelt of je het fysiek en/of emotioneel aankunt is het verstandig om hierover iemand te raadplegen die je kan helpen dit in te schatten.

Voor wie

De retraite is open voor volwassenen vanaf 18 jaar. Ze is niet geschikt voor mensen die (ernstig) ziek zijn, slecht geaard en/of psychisch labiel.

Data 2020

volgen..